not available
 
 
 
 


Winkelen

Een van de favoriete bezigheden van de Penangites. De winkels zijn hier open van circa 10.0 uur in de ochtend tot 21.00 uur, meestal zeven dagen per week. Er zijn verschillende grote winkelcentra en meerdere goed geassorteerde supermarkten zoals in Nederland de Albert Hein bijvoorbeeld. In 2001 opende het grootste complex haar deuren, Gurney Plaza. Hier vindt u winkels waar alle merken die in de wereld te koop zijn liggen en eveneens een supermarkt, Cold Storage, die veel producten importeert en dan ook erg populair is bij de 5000 man sterke internationale gemeenschap in Penang. Verwacht echter niet dat de merken hier veel goedkoper zijn als in Nederland. De meer locale merken zijn echter veel goedkoper en de kwaliteit valt mee.

Natuurlijk als u meer kijkt naar het toeristengebied dat Batu Ferringi heet, daar kunt u in de stalletjes aan de straatkant namaak merken kopen voor een fractie van het bedrag. Daar ook zijn kopie CD’s en DVD’s te koop, die niet al te duur zijn in vergelijking zijn met Nederland. Let wel op dat de Nederlandse douane maximaal 5 cd’s per persoon toelaat.

In China Town vindt u vele stalletjes die naast kleding vele andere artikelen aanbieden. Hier kunt u nog echt onderhandelen over de prijs, dat is gewoon, als iets niet van een prijskaartje is voorzien. Echt de moeite waard, omdat hier ook nog vele beroepen worden uitgeoefend in “Shophouses”, beroepen die in Nederland nog nauwelijks meer voorkomen.

En als u de warmte zat bent loopt u gewoon een winkel met airconditioning om even op temperatuur te komen om vervolgens weer verder te gaan. Alleen al in China Town kunt u drie dagen rondlopen en dan heeft u nog niet alles gezien. Soms lijkt het wel op de middeleeuwen in een moderne stad.

Eten

Penang is een smeltkroes van verschillende etnische groeperingen, elk met een eigen type keuken. Deze zijn over het gehele eiland te vinden. Het eten in Penang is beïnvloed door een combinatie van smaken van de Chinese, Maleis, Indiase, Thaise en Burmese keuken. Door de snelle economische ontwikkelingen zijn er ook Indonesische eetgelegenheden, maar bijvoorbeeld Coffee Bean, Starbucks zijn er ook. De traditionele Mac Donalds en KFC ontbreken ook niet op het eiland. Matthew’s Deli, als U trek heeft in een broodje, verzorgt de beste Europese broodjes in Penang. Er zijn op diverse plaatsen op het eiland ochtendmarkten waar de lokale bewoners hun groenten, fruit, vlees en vis kopen. De moeite waard, als u eens vroeg op bent om te bezoeken. Moet u wel voor 10.00 uur doen.

Er zijn een aantal goede restaurants op het eiland. De beste restaurants zijn te vinden in de hotels maar de prijs daar doet niet heel erg veel onder voor die in Nederland.
Deze goede restaurants doen, qua menu en wijnkaart ook niet onder voor Europese restaurants, het menu is meer Euro/Azië.

Er zijn een aantal uitstekende visrestaurants op het eiland. Even wat meer moeite omdat ze niet allemaal in de stad liggen maar met uw mobiele telefoontje is een taxi zo besteld. En dan praten we over lekkere dingen zoals grote gamba’s of een kreeft thermidor. Voor een dergelijk restaurant met de duurste vis bent u per persoon niet meer dan 30 Euro kwijt, probeer het daar in Nederland maar eens voor te krijgen. En met de afmetingen van de porties zijn ze niet misselijk.

Hoewel niet altijd absoluut noodzakelijk, raden wij u aan van te voren even te reserveren dat voorkomt vaak een teleurstelling. In uw informatiemap vindt u een aantal adressen met een korte omschrijving en het telefoonnummer.

De “hawkercenters” zijn een begrip in Penang zoals al gezegd winkelen maar vooral eten is een favoriete bezigheid van de Penangites. Een hapje tussendoor ofwel een “Cheak meek kia” is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven in Penang. En dat gebeurd in een “hawkercenter”. Het kan een mobiele eetstal zijn, waar een persoon zijn eetwaren aanbiedt, maar het kan ook een verzameling stalletjes zijn meestal in de openlucht, maar het komt ook voor dat het een meer semi-permanent karakter heeft met een dak erboven. Dan zijn er meestal plastic stoelen en tafels met bijna altijd plastic bordjes en als bestek een lepel en een vork. Een mes is maar zelden nodig in Penang, je kunt je handen ook gebruiken en er is altijd een kraantje met een tissue om geheel schoon de weg te vervolgen.

Hoewel er geen keuringsdienst van waren dagelijks rondgaat, kunt u er gerust eten. Het voedsel is gekookt of gebakken en kost maximaal 2 Euro als het veel geld is. eder stalletje heeft zijn eigen specialiteit en u heeft minstens 30 dagen nodig om ze allemaal te proberen. Er is zelfs een boek over verschenen in het Engels dat in Penang in de boekhandel te koop is, dit voor de echte liefhebber.

Er is een Maleise keuken waar naast veel vis en rijst in verwerkt wordt ook natuurlijk kip. Een lekkere saté is ook in overvloed te koop. De kwaliteit van het kraanwater is goed om uw tanden mee te poetsen, koffie en thee van te drinken en als ijsklontjes te gebruiken. Het drinken van mineraalwater uit de fles is een lokale gewoonte in Penang en niet duur.

Om aan te geven dat het in Penang met de Moslims een dergelijk vaart niet loopt: alcohol is net zo populair als elders in de wereld. Wijn is duurder dan in Europa, bier vergelijkbaar. Als u een avondje zich in het nachtleven stort in Penang bestel dan als u een whisky wilt drinken een hele fles. Dat klinkt raar maar is veel goedkoper. Een whisky cola kost ongeveer Euro 4.50 maar een hele fles whisky kost Euro 40. En als u de fles niet leeg heeft bewaren ze hem tot u nog een keer komt. U kunt in de meeste restaurants uw eigen wijn meenemen die u gewoon in de supermarkt kunt kopen. Ze rekenen dan meestal een klein ontkurkingsbedrag en de glazen krijgt u daar.

De mini bars in de hotels zijn vaak duur. Ga even naar de supermarkt en koop daar wat u wilt eten (pinda’s) of drinken. Dat scheelt vaak veel geld. De meeste hotels verstrekken gratis mineraalwater.