not available
 
 
 
 


De parel van de oriënt” ligt aan de noordwestelijke kust van het Maleisisch schiereiland. Het eiland is ongeveer 285-vierkante kilometer en de smalle strip op het vasteland ongeveer 760-vierkante kilometers. Er is een 13.5 Kilometer lange brug die het eiland met het vaste land verbindt, evenals een 24 uur veerdienst. In Georgetown op de noordelijke punt van het eiland bevindt zich het administratieve en commerciële centrum. Georgetown is een levendige wereldstad waar het beste van oost en west samenkomt met prachtige historische Engelse maar ook Nederlandse gebouwen. Hier is duidelijk de invloed van verschillende buitenlandse overheersingen te zien.

Maar veel charme is ook te vinden op de beroemde gouden stranden en in heldere blauwe zee. Het is een vakantie eiland in volle bloei, ideaal voor zon en zee aanbidders. Door de vele etnische groeperingen zijn er ook de diverse gelovige feesten, die door hun pracht en praal veel bezoekers trekken, niet alleen vakantiegangers. Op Penang is een duidelijk stempel gedrukt door de vele buitenlandse overheersingen van de vroege Indiase, via de Portugezen en de Nederlanders naar de Britten. De specerijen route kwam hier voorbij en velen wilden deelnemen aan deze veelal lucratieve handel.

De geschiedenis van het moderne Penang gaat terug tot 1786 toen Francis Light de sultan van Kedah overhaalde: “Pulau Penang” ofwel “betelnoot” eiland over te dragen aan de Britse Oost-Indische Compagnie. Het eiland heette origineel Prince of Wales eiland maar de nederzetting die ontstond werd al gauw Georgetown genoemd naar King George 111. In 1800 gaf de Sultan een strook weg op het vaste land toen Wellesley provincie genoemd. In 1832 nam Penang deel aan de samenwerking met Malakka en Singapore. Tot 1957 bleef het voor meer dan 100 jaar onder Brits bestuur en het floreerde in de handel met China, specerijen en katoen. In 1957 werd Maleisie onafhankelijk van Engeland en in 1963 werd de huidige staat Maleisie geboren.